Kesä on urheilujuhlien aikaa. Olemme jo alkukesästä saaneet nauttia jalkapallon EM-kisoista, jotka päättyivät kunniakkaasti ja oikeutetusti Espanjan väkivahvan joukkueen voittoon. Reilun kahden viikon päästä innokkaat urheilun ystävämme saavat taas mannaa mahan täydeltä, kun Lontoon olympialaiset pyörähtävät käyntiin. Kaikille kisojen seuraajille ei pelkkä kilpailun tuoma jännitys riitä, vaan sitä on maustettava uhkapelillä. Uhkapeli on peli, jossa asetetaan panokseksi jotakin materiaalisesti arvokasta, useimmiten rahaa, ilman varmuutta pelin lopputuloksesta. Tarkoituksena pelaajalla on voittaa lisää rahaa tai muuta arvokasta. Uhkapeleissä voitto-osuus riippuu usein asetetun panoksen suuruudesta. Pelit voivat perustua sattumaan tai vaihtelevassa määrin taitoon. Suomessa uhkapelien pelaaminen on tarkoin säädelty, uhkapelien järjestäminen omin päin tai tilojen antaminen uhkapeliin on rikoslaissa kielletty. Rikoslaissa tarkoitettuun uhkapelin määritelmään kuuluu, että ”mahdollinen häviö on ilmeisessä epäsuhteessa ainakin jonkun osallistujan maksukykyyn”." Jotta uhkapelissä voi saavuttaa menestystä, on jommankumman pelin osapuolen tehtävä virhearvio lopputuloksesta. Hyvä pohjatyö ja perinpohjainen tutustuminen asiaan etukäteen on suotavaa.
Voittava pelaaminen
Ajan mittaan voittava pelaaminen edellyttää sitä, että pelaaja sijoittaa rahansa ylikertoimisiin kohteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että vedonvälittäjä on tehnyt virhearvion. Kun pelaaja on itse määrittänyt kohteen todennäköisyydet kullekin merkille ja vedonvälittäjä tarjoaa jollekin kohteelle suurempaa kerrointa kuin todennäköisyys edellyttää, pelataan tätä merkkiä. Kohteen pelattavuus voidaan tarkistaa myös laskemalla kohteen odotusarvo, joka lasketaan kaavalla todennäköisyys · kerroin. Jos tulos on yli 1, kyseessä on ylikerroin.
Esimerkki: Jos yllä mainitussa Blues–TPS-pelissä pelaajan laskema todennäköisyys kotivoitolle olisi 50 %, olisi Veikkauksen antama kerroin 2,20 pelattava kerroin sillä 1/2,2 = 0,46 = 46 % (olettaen tietenkin, että pelaaja on tehnyt tarkemman todennäköisyyslaskelman kohteesta kuin vedonvälittäjä).
Esimerkki odotusarvon laskennasta: Pelaajan laskema todennäköisyys on siis 50 % ja tarjottu kerroin on 2,20. Odotusarvo lasketaan kaavalla 0,5 · 2,20 = 1,10.
Kannattaa myös muistaa se, että peliriippuvuus on asia jonka kanssa ei tule leikkiä. Vedonlyöntien tulee myös tapahtua omien maksukykyjen rajoissa. Ystävysten keskinäisessä vedonlyönnissä peräänkuulutamme rehellisyyden merkitystä. Onhan ystävyys kuitenkin mammonaa ja maallista kunniaa tavoiteltavampi asia.
Vedonlyönnissä erityisen tärkeää on, että häviäjä myöntää tappionsa ja maksaa voittajalle hymyssä suin, raikkain mielin. Sama koskee myös lounasvetoja. Ei pidä häviäjän alkaman nurkumaan ravintolan kalleudesta.
VastaaPoistaHyvä v75 vermo. Olette osuneet naulan kantaan. Molemminpuolinen luottamus on vedonlyönnin perusta. "Mikäli veto on lyöty esimerkiksi lounaasta, kuten esimerkissäsi, niin saa vedon voittanut osapuoli aina päättää missä voittonsa lunastaa."-Vedonlyönti arjessa, toim. Matti Kukkaro (WSOY, 1977).
VastaaPoista