Siirry pääsisältöön

Aikamme ilmiöitä

Kuten kullekin aikakaudelle, myös sille ajalle, jota juuri nyt parhaillaan ja preesensissä elämme ja koemme, on omat ilmiönsä ja virtauksensa. 50-luvulla kuunneltiin rokkenrollia ja käytettiin farmarihousuja ensimmäisiä kertoja. 60-luvulla jokainen aikaansa seuraava nuorukainen kasvatti olkapäille ulottuvat kutrit, verhosi itsensä intialaiseen kashmir-kaabaan ja matkusti Woodstockiin hippipäissään laivalla kuuntelemaan Led Zeppeliniä ja Lennonia. Nykyajalle, 2010-luvulle, ominaisia asioita on lukuisia. Listaamme niistä huomioimisen arvoiset.

- Oman ja läheistensä elämän paketoiminen ja ahtaaminen internetin julkiseen maailmaan. On Facebookia, on Instagramia, MySpacea,Twitteriä, Google +:aa ja sitä rataa. Oman elämänsä realistisen kokemisen lisäksi koko elinaika,toiminnot,tapahtumat ja ajatukset on jaettava netissä kaikkien maailman kahdeksan miljardin ihmisen kanssa, siinä säälittävässä toivossa, että jotain kiinnostaa milloin istuit vatsa ripulilla hotellihuoneen pöntöllä tai milloin kummisedän autosta löytyi linnunpesä. Mielenkiinnolla odotammekin, miten nykyhetkistä internetkäyttäytymistä tarkastellaan esimerkiksi kolmenkymmenen vuoden kuluttua, vuonna 2042.

- Hipsterit, eli ihmiset,joiden näköisille olennoille nauroit selatessasi vanhempiesi nuoruudenaikaista valokuva-albumia isäsi 60-vuotissyntymäpäivillä. Helsingissä liikkuessasi et voi olla törmäämättä aikakautemme uusvanhoihin tyyliniekkoihin. Tiukasti taakse liimatut letit, old-school tatuonnit,kapeatankoiset polkupyörät,parrakkaat naamat ja flanellipaidat ovat yhtä aikaa menneisyyttä ja nykyaikaa. Lapsemme nauravat hipstereille, kunnes ostavat itsekin vahvasankaiset silmälasit ja alkavat pyöriä taidepajoilla.

- Scuuttaus eli potkulautailu. Se on ajan ilmiö.

- Eurobondit ja maailmanlaajuinen talouskriisi. Euroalueen sisäiset joukkovelkakirjalainat ja talouden alati jatkuva kurimus pitävät päättäjät varpaillaan ja veronmaksajat vielä varpasemmillaan. Jos talous ei kasva ja BKT nouse, on kuulemma piru merrassa. Ja se on paha se. Viidenkymmenen vuoden päästä naureskelemme harmaisiin partoihimme itähelsinkiläisessä lähiössä ja pelaamme shakkia muistellen aikaa, jolloin Suomessa maksettiin eläkettä.

- Lyhytjänteisyys. Nykyihmiselle kaikki pitää tulla nyt ja heti, ei huomenna eikä varsinkaan sitten, kun ollaan ensin tehty jotain asian eteen. Lyhytjänteisyys on pitkäjänteisyyden vastakohta. Kärsimättömyys on lyhytjänteisyyden synonyymi, eli samaa tarkoittava sana. Esimerkiksi kärsimättömästä ihmisestä käy artikkelin kirjoittaja, joka ei jaksa enää kirjoittaa artikkelia pidemmälle. Kärsimätön ei jaksa tai viitsi saattaa aloittamaansa uurastusta kunnialla loppuun,vaan lopettaa sen lyhyeen. Kärsimätön.


Kommentit

  1. Aikamme kadonneita ilmiöitä21. heinäkuuta 2012 klo 13.16

    Miehekkäät fs grindit fakieen.
    Poikkeus ajassa 2:55.
    http://www.youtube.com/watch?v=8vVHmSL2SD0

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Brand NEW NWB AD has boorn

NWBgallery - #history#memories#skateboarding

 Nick Stansfield Pariisissa. Nick on Manchesterista ja todella mukava kaveri. Tänä päivänä Nickillä oli sattumalta synttärit. Kyseli kovasti Manchesteriin skedeemään, ehkä joskus vielä..  Pöytäfudis, pelien keisari. Ehdoton klassikko, johon ei kyllästy. Jesse ja Sven Kilchenmann Pariisissa. Entisaikojen flippimaakari Darkstarilta, millä lie Sven skeittaa nykyään? Ehkä ikä alkaa jo painamaan käkikellomaan miestä, mene ja tiedä. "Battalionin" puuduttavasta pätkästä huolimatta sympaattinen jätkä, kova höpöttämään.  Wille, uskollinen huonekaveri, vetelee seinäjokisia hirsiä Pariisissa. Jos nukkumisesta maksettaisiin palkkaa, Wille olisi helposti maailman rikkaimpia miehiä. Nuku hyvin, Willie-boy!  Norro ja Notre Dame. Samalta Pariisin reissulta. Norrolta tulossa kohta myös uutta pätkää uuteen Perukseen. Sitä venaillessa.  Kivi ja Esa, veteraanit ei väsy. Berliinissä SevenInchin ekalla reissulla, Controllin kämpillä, kiitos reissusta ukot! Sairaita jätkiä. H

Unohtunut luonnos / 27.6.2015 klo 0:26

Suomen kesäinen ilta on kaunis. Oikeastaan olisi asianmukaisempaa puhua suomalaisesta kesäyöstä, sillä tarkoitan sitä ajanjaksoa, joka alkaa illalla kello kymmenestä ja loppuu kello kahteen aamuyöstä. Kesäyön tanhu saa mielen virkeäksi, se kirvoittaa lempeitä lauseita kosteille huulille, se avaa arjen patinoittamat hengitystiet ja virkistää sielun ja ruumiin. Kesäyö on siniharmaasävyinen ja unelias ajanjakso, jolloin tuntuu, että elämä jatkuu ja jatkuu ja jatkuu, aina vaan ja uudestaan, päivät seuraavat toisiaan ja aina uudelleen saapuu keskiyön siniharmaa valkeus ja unentulo pysyy poissa. Tällainen kesäyö on kaunis. Kesäyönä saattaa tulla hyvinkin mieleen kirjoittaminen. Vanha blogi, kuin menneisyyden irstas muisto löytyy internet-selaimen sivuhistoriasta, edellinen käynti sivulla kuukausia sitten. Sinne, jo unohtuneeseen ja kertaalleen maan poveen siunattuun blogiportaaliin voi kirjoittaa. Tuttu ulkoasu, tuttu hallintapaneeli, pelkästään tuttua ja ehkä siksi turvallista. Alankomaid