Siirry pääsisältöön

NWB herkuttelee



Palataksemme perusasioihin. Nothing Wins Butter, eli voita ei mikään voita. Ruokaorientoituneesta perinteestämme johtuen, haluamme johdattaa lukijamme keittiöherkkujen saloihin. Tämänkertaisessa NWB herkuttelee-osiossamme paljastamme yhden perinteisimmistä ja helpoimmista resepteistämme.

PULLA

5 dl maitoa
1 muna
150 gr VOITA
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 pala hiivaa/2 pss kuivahiivaa
noin 15 dl vehnäjauhoja


Taikina:

Yhdistä munat, sokeri, suola ja pöydällä pehmeäksi notkistunut voi suurehkossa taikinakulhossa. Lisää kädenlämpöinen maito ja hiiva. Sekoita pohjia myöten, ettei sokeria vain jäisi pohjalle. Puuhaarukka on hyvä työväline sekoitukseen. Aloita vehnäjauhojen lisääminen. Kun sekoittaminen alkaa tuntua puuhaarukalla työläältä, vaihda käsiin. Taikina on kohotusta vaille valmis, kun se rupeaa irtoilemaan kulhon reunoilta, eikä tahmaa enää niin paljoa käsiin. Muistakaa kuitenkin että liika jauho tekee pullista kuivia, eli maitoa kuluu huomattavasti runsaammin nautintavaiheessa. Peräänkuulutankin tässä toistojen määrää valttina hyvän lopputuloksen saavuttamisessa. Nyt kun taikina on valmis, sen annetaan kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin 30-45 minuttia. Entisaikojen ihmiset laittoivat taikinaan mausteeksi myös kardemummaa, mutta sen tuoma hyöty on minimaalinen suhteessa kustannuksiin. Matti-pappa käytti aikanaan myös leivinjauhetta kohottamisen apuna. Lisätköön ken lystää.

Leipominen:

Esimerkkitapaukseksi otamme korvapuustit, sekä voisilmäpullat. Molemmat kuuluvat pullamaailman kiistattomiin klassikoihin. Helppoutensa ja nopeutensa takia voisilmäpullat ovat usein houkutteleva vaihtoehto.
Voisilmäpullat: Ota taikinasta haluamasi pullakokoa hieman yli puolet pienempiä paloja. Pyörittele niistä pullia ja asettele ne uunipellille. Anna kohota 15 min. Painele sormilla pulliin kuoppa. Perinteisessä mallissa on yleensä yksi voisilmä, mutta tunnetaan tapauksia jopa kolmesta voisilmästä per pulla. täytä kuoppa voilla ja kaada tulpaksi hienosokeria. Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa kunnes ovat haluamasi värisiä. Paistoaika on noin 10-15 minuuttia.
Korvapuustit:Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen ohuehko levy. Voitele voilla ja ripottele päälle kanelia ja sokeria. Kääri taikinalevy rullalle ja leikkaa pötköstä paloja, joiden toinen puoli on leveämpi (3 cm) ja toinen ohut (0,5 cm). Käännä leveämpi puoli alaspäin ja paina ohut puoli ylhäältä alas. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paisto-ohje sama kuin voisilmäpullassa.

Nauttiminen:

Nautitaan tuoreena kylmän maidon kanssa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tarinoi

"Täs oli ennen Jameksen hima. Seilattiin sen kaa Hollannissa joskus seitkyt-luvulla. Se toi mulle kerran laatikollisen Amerikan paitoja. Hahhah. Houstonin paitoja" -Eltaantuneen viinan katkuinen vanha merimies toiselle vanhalle viinankatkuiselle merimiehelle metrossa. "Mä kävin just maksaa velkoja Pasilan jätkälle, mut ei mul ollu tarpeeks rahaa, nii emmä saanu silt mitää. Mä sain kyl yhet telaketjut tos aamul,et lähti päivä käyntiin, mut nyt kyl tarttis viel yhet bemarit." -Hikiniskainen mies bussissa.   "Sit mun lipas hajos sinne tetsariin ja mä olin niinku et mitä vittuu?" -Rastahenkiseen hamppumyssyyn pukeutunut opiskelijanuorukainen toiselle.

Päivän julistus by AVE

"Just be careful. That’s my last words now. Do everything but don’t smoke cigarettes. Those things are stupid. I quit those. September will be a year. I’ve done a lot of shit and I can see why I did it but cigarettes I can’t look back in the history of my life and see where those things made a bit of sense. Those things are stupid. I see every kid smoking cigarettes, thinking it’s cool; I did the same thing. They’re stupid. They don’t even get you high! Nothing but kill you. At least the other shit that was going to kill me I had some awesome times. That shit made sense but cigarettes? No. So don’t smoke and be careful. That’s all I have to say."                                               - AVE