Siirry pääsisältöön

Kirja-arvostelu: Siddharta, Hermann Hesse


Kautta aikain saksalaiset filosofiystävämme ovat valistaneet leimuavien kansankynttilöiden tavoin yhteiskuntamme ja koko elinpiirimme tulikivenkatkuisia kohtaloita. Esikoisteoksessaan "Siddharta" saksalaissyntyinen post-kommunisti ja entinen Länsi-Saksan maajoukkueen keulakuva Hermann Hesse käsittelee retorisin keinoin länsimaisen kulutusyhteiskunnan syvimpiä sudenkuoppia kuitenkaan sortumatta liikaan väkivallalla mässäilyyn.

"Siddharta" on elämänmakuinen kuvaus nuoren intialaispojan matkasta mitättömyyden salongeista kohti keskinkertaisuuden untuvaista hörhelöpilveä. Kirjan päähenkilö, Siddharta, omaksuu kirjan edetessä uusia dimensiomalleja lankeamatta kuitenkaan liialliseen eeppisyyteen. Siddhartan tarina on koskettava läpivalaisu itämaisen mytologian ja kreikkalaisroomalaisen nationalismin yhteensulautuvassa rakovalkeassa, melting-potissa. Jokapäiväisen opintiensä ja äärimmäisten tuntemustensa kirkkaassa neonvalossa Siddharta kiertelee ympäri maaseudun intensiivistä ja samalla neitseellisen rikkumatonta idylliä.

Hessen infernaalinen näkökulma skannaa kerralla koko länsimaisen ihmiskäsityksen ja silputtaa ihmismielen opitut käyttäytymismallit survomalla ne brutaalisti läpi geosentrisen raastinraudan. Kirjailijan lobotominen ote inhimillisen kehityksen varjopuolina toimiviin subtransaktiivisiin teemoihin on järisyttävää ja käsinkosketeltavaa. Hyppysistä hiljalleen valuva kivituhka raapii lukijan kädet verille ja mielen täyttää sanoinkuvaamaton ahdistus ja pelko. Tuntemusta vahvistaa Hessen loppukaneettina toimiva järjetön manauslista kaikista itäeuroopan diktaattoreista lähtien Josip Titosta aina Slobodan Miloseviciin ja Bosnian sotaan.

Nowibun kirja-arvio:

Lue tämä ja elämäsi siirtyy takaisin tuttuihin uomiinsa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

tarinoi

"Täs oli ennen Jameksen hima. Seilattiin sen kaa Hollannissa joskus seitkyt-luvulla. Se toi mulle kerran laatikollisen Amerikan paitoja. Hahhah. Houstonin paitoja" -Eltaantuneen viinan katkuinen vanha merimies toiselle vanhalle viinankatkuiselle merimiehelle metrossa. "Mä kävin just maksaa velkoja Pasilan jätkälle, mut ei mul ollu tarpeeks rahaa, nii emmä saanu silt mitää. Mä sain kyl yhet telaketjut tos aamul,et lähti päivä käyntiin, mut nyt kyl tarttis viel yhet bemarit." -Hikiniskainen mies bussissa.   "Sit mun lipas hajos sinne tetsariin ja mä olin niinku et mitä vittuu?" -Rastahenkiseen hamppumyssyyn pukeutunut opiskelijanuorukainen toiselle.

NWBgallery - #history#memories#skateboarding

 Nick Stansfield Pariisissa. Nick on Manchesterista ja todella mukava kaveri. Tänä päivänä Nickillä oli sattumalta synttärit. Kyseli kovasti Manchesteriin skedeemään, ehkä joskus vielä..  Pöytäfudis, pelien keisari. Ehdoton klassikko, johon ei kyllästy. Jesse ja Sven Kilchenmann Pariisissa. Entisaikojen flippimaakari Darkstarilta, millä lie Sven skeittaa nykyään? Ehkä ikä alkaa jo painamaan käkikellomaan miestä, mene ja tiedä. "Battalionin" puuduttavasta pätkästä huolimatta sympaattinen jätkä, kova höpöttämään.  Wille, uskollinen huonekaveri, vetelee seinäjokisia hirsiä Pariisissa. Jos nukkumisesta maksettaisiin palkkaa, Wille olisi helposti maailman rikkaimpia miehiä. Nuku hyvin, Willie-boy!  Norro ja Notre Dame. Samalta Pariisin reissulta. Norrolta tulossa kohta myös uutta pätkää uuteen Perukseen. Sitä venaillessa.  Kivi ja Esa, veteraanit ei väsy. Berliinissä SevenInchin ekalla reissulla, Controllin kämpillä, kiitos reissusta ukot! Sair...

Unohtunut luonnos / 27.6.2015 klo 0:26

Suomen kesäinen ilta on kaunis. Oikeastaan olisi asianmukaisempaa puhua suomalaisesta kesäyöstä, sillä tarkoitan sitä ajanjaksoa, joka alkaa illalla kello kymmenestä ja loppuu kello kahteen aamuyöstä. Kesäyön tanhu saa mielen virkeäksi, se kirvoittaa lempeitä lauseita kosteille huulille, se avaa arjen patinoittamat hengitystiet ja virkistää sielun ja ruumiin. Kesäyö on siniharmaasävyinen ja unelias ajanjakso, jolloin tuntuu, että elämä jatkuu ja jatkuu ja jatkuu, aina vaan ja uudestaan, päivät seuraavat toisiaan ja aina uudelleen saapuu keskiyön siniharmaa valkeus ja unentulo pysyy poissa. Tällainen kesäyö on kaunis. Kesäyönä saattaa tulla hyvinkin mieleen kirjoittaminen. Vanha blogi, kuin menneisyyden irstas muisto löytyy internet-selaimen sivuhistoriasta, edellinen käynti sivulla kuukausia sitten. Sinne, jo unohtuneeseen ja kertaalleen maan poveen siunattuun blogiportaaliin voi kirjoittaa. Tuttu ulkoasu, tuttu hallintapaneeli, pelkästään tuttua ja ehkä siksi turvallista. Alankomaid...